
Film Bilgileri
Yönetmen: Fatih Akın
Oyuncular: Sibel Kekilli, Güven Kıraç,
Birol Ünel, Meltem Cumbul
Yapım Yılı: 2004
Tür: Dram, Romantik
Süre: 2 Saat 1 Dakika
Fatih Akın'ın ustalık dönemi eseri olarak tanımlanan 2004 yapımı "Duvara Karşı" filmi Almanya'ya göç etmiş birinci kuşak ailelerin çocuklarının yaşadıkları kimlik bunalımını yansıtan bir filmdir. Yapım, daha önceki dönemlerde yapılan göçmen filmlerinin aksine "marjinal" olarak adlandırabileceğimiz karakterler üzerinden göçmen kimliğinin melezleşmesine ve yaşanan gerilimli çelişkiye işaret ediyor. Film, Almanya'ya göç etmiş birinci kuşak ailenin psikolojik sorunları olan kızı Sibel'in hem ailesiyle yaşadığı kuşak çatışmasından kurtulmak hem de kendi bireysel özgürlüğüne kavuşmak amacıyla, rehabilitasyon merkezinde karşılaştığı Cahit'le yaptığı kurgusal bir evlilikle başlıyor. Eşinin ölümünden sonra yaşamayı bırakmış, bütün kimliklerini 'reddeden' Cahit ile Sibel'in evlilik oyunu zaman içinde aşka dönüşüyor ve bu dönüşüm Cahit'in Sibel'i kıskanması sonucunda işlediği cinayetle daha da karışık bir hal alıyor. Filmin genel anlatımı bu olsa da filmin asıl anlatımı ayrıntılarla şekilleniyor; dolma, arabesk müzik, Cahit'in kıskançlığı gibi imgeler kimliğin gerçekten reddedilmesinin mümkün olup olmadığı sorusunun yanı sıra, kültürel belleğin kimliğin yaşatılmasındaki rolünü ortaya çıkartıyor.

İnsanın geçmiş yaşantısı, kökeni, kim ve ne olduğu sorusuna verdiği yanıt onun yaşam biçimini üretimlerini etkiler. Bu açıdan baktığımızda Duvara Karşı filminin Fatih Akın'ın kendi yaşamından izler taşıdığını söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Yönetmen çocukluğunun sıkışmışlığı arasında kendisini Türk filmlerine vermiş ve Yeşilçam melodramının kendine has büyüsü ile büyümüştür. Ve şöyle söyler: "Küçükken Hamburg'da evde videodan günde beş film izlediğim olurdu" . Bir işçi ailesinin esmer çocuğunun hikâyelerinin oluştuğu dönem işte tam da bu vakitlerde başlar. Özellikle ilk dönem filmlerinde ortaya çıkan Türkiye'ye nedeni bilinmez gidiş dönüş, aslında bilinçaltından gelen garip bir köken arayışıdır. Duvara karşı filminde de yönetmenin kullandığı unsurlar onun göçmen kimliğini ve köken arayışını belirgin hale getirir çünkü filmde "iki arada kalmışlık" kültürel kimliğin Türkiye ve Almanya arasında gidip gelmesiyle anlatılır ve bu özellikle kullanılan müzik türleri ile daha da belirginleştirilir; arabesk, alâturka, rock, pop, punk bir aradadır. Bu durum arada kalmışlığın yanında çok kültürlülüğe de gönderme yapmaktadır.

Fatih Akın; çok başarılı bir yönetmen ve Duvara Karşı onun filmografisi içinde en üst noktada duran, en ciddi film. Koşulların, şartların birey üzerinde nasıl tahripler yaratabildiğinin, küçük olayların nasıl güzellikler yaratabileceğinin, aidiyet problemleri, aşk ve çok daha fazlasının bulunabileceği bir başyapıt. Zamanında saçma tartışmalara kurban gitmek üzere olan bu filmin değeri günümüzde belli çevreler tarafından anlaşılmış olsa da, umarım gelecekte daha fazla insan tarafından anlaşılacaktır.
Yorum Gönder