Adieu au langage




Film Bilgileri

Yönetmen: Jean-Luc Godard
Oyuncular: Héloise Godet, Kamel Abdeli, Richard Chevallier
Yapım Yılı: 2014
Tür: Dram
Süre: 1 Saat 10 Dakika






Yaşayan efsane Jean Luc Godard'ın Cannes Film Festivali'nde Xavier dolan ile paylaştığı Jüri Özel ödülü sahibi son filmi Dile Veda, seyircinin kobay olarak kullanıldığı bir deney niteliğinde.

Fikir basit; evli bir kadın ve bekar bir adam karşılaşır, aşık olur, kavga eder, yumruklar havada uçuşur, bir köpek şehir ve köy arasında gidip gelir, mevsimler geçer adam ve kadın tekrar buluşur, köpek kendisini ikisinin arasında kalmış olarak bulur biri diğerinde ve diğeri birindedir ve üç olurlar, eski koca her şeyi paramparça eder, ikinci film başlar, ilkiyle hem aynıdır hem ondan farklı, insan ırkından metafora geçeriz, bir havlamayla son bulur ve bir bebeğin ağlayışıyla.



Yeni Dalga günlerinden beri deneyerek sinemaya çok yoğun katkılar sağlamış olan usta yönetmen konusunun yazılış şeklinde bir filme imza atıyor. Son dönemde çektiği filmlerle seyircilerin zihnini allak bullak etmeye çalışırken Dile Veda ile bu isteğini gerçekleştirmeyi başarıyor. Bir rahatsızlık senfonisi olarak niteliyebileceğimiz film, gerek ses gerekse görüntü kullanımıyla alışılagelen sinema kalıplarını kırıp yerine takibi oldukça zorlaştırıcı teknikler yerleştiriyor. 3D teknolojisiyle film çektiği haberi ilk duyulduğunda hepimiz haklı bir merak içine girmiştik. Godard bu tekniği de genel olarak sıfırdan ele alıyor ve yeni bir form veriyor. Özellikle iki sahnede kullandığı görüntüleri üst üste bindirerek devam eden anda yakaladığı teknik, başka sinemacılara da ilham verecek gibi duruyor. İlerleyen yaş ile birlikte söylemek istediklerini içinde tutmak istemeyen yönetmen, gerek hayata, gerek politikaya ve tarihe dair kesik kesik cümleler sarf ederek de anlatımda bir yeniliğe giriyor. Kameralı Adam'daki gibi çeşitli seri görüntülerle bölünen film, Jarmusch'un Stranger Than Paradise'da kullandığı uzun karartmalarla da geçişlerini ayırıyor.



Sonuç olarak Godard öksüren bir adamın filmini çekse ödül alır. Popülarite diye bir şey var. Kurallara uymayarak sinema yapan 1-2 tane adam var şu dünyada, onları da ödülsüz bırakmıyorlar. Ki filmin en ama en enteresan yanı film 3D. Filmin neden 3D olduğunu sanırım bi Allah bir de Godard bilir. Benim bunun hakkında 2 fikrim var. Birincisi 3D hevesini almak için? Godard da 3D çekmedim demez artık. Nasıl olsa o ve onun dönemindekiler keyiflerine göre film yapan adamlardı. Zevkine 3D yapmış olabilir. Ya da 3D popüler ve zaten filmin içeriği ile eleştirmenlerin kucağına bir bomba attı, bir de 3D yapayım daha sağlam patlasın dedi. 

Bilemiyorum… Godard bu, ne yapsa yeridir. Sıkılmadan izliyoruz biz de onu. Ama Godard olması filmi başarılı kılmayacaktır. Ödül almasının sebebini sinemayı yakından takip eden herkes bilir. Vermeseler ayıp olurdu. Lakin içerik olarak film demeye bin şahit. 82’sinde iyice sıyırdı sanırım Godard. Alay etmeye başladı bizle.



Yorum Gönder

 
Support : Sitemiz | iY | Facebook Takip
Copyright © 2011. FULL TEK LİNK FİLM - All Rights Reserved
Hazırlıyan By SmuserWebsite Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger