The Hunger Games




Film Bilgileri

Yönetmen: Gary Ross
Oyuncular: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Stanley Tucci
Yapım Yılı: 2012
Tür: Aksiyon, Macera, Bilim Kurgu
Süre: 2 Saat 22 Dakika






Dönüştürülen yabancı filmler, yeniden çekilen klasikler ve kitap uyarlamaları üçlüsüyle bir süredir soluk almaya çalışmasına rağmen, senaryo üretme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığı gün gibi aşikâr olan sinema sektörünün kalbi Hollywood’un pervasız girişimlerinden birisi Açlık Oyunları… Karşımızda; Suzanne Collins’in çok satan kitabından uyarlanarak sinemaya aktarılan distopik bir hikâye var. Yönetmen koltuğunda ise Seabiscuit ve Pleasantville ile hatırladığımız Gary Ross oturuyor. Gary Ross, görüntü yönetmenliğini de üstlendiği bu filmde tarzının bir hayli dışına çıkarak, bir maceraya atılıyor. Öyle macera deyip geçilmeyecek kadar mühim gerçi, malum önünde onlarca başarısız uyarlama örneği var. Seyircide oluşmaya başlayan ön yargı da hesaba katıldığında… Bu olumsuzluklara karşı, dokuz yıl aradan sonra çektiği filmde ciddi bir çıkış yakalama şansı… Senaryo da buna müsait aslında.



Hikâye biraz yontulmuş ve sertleştirilmiş de olsa aslında aşina olduğumuz bir hüviyete sahip. Gelecek bir zaman diliminde Kuzey Amerika semalarında bulunan Capitol adlı bir şehirde yönetim kadrosunu oluşturan zengin zümre; on iki sınıfa ayırdığı toplumdan ikişer temsilci seçerek, bu temsilcileri bir tanesi hayatta kalana kadar yarıştırır, daha net ifadeyle savaştırır. Bir nevi gerçek Survivor’ı tasarlayıp sunar karşımıza…

 İki zıt kutup var filmin jeneriğinde, bakıldığında çok uzakta olmayan bir gelecek… Bir kuru ekmeğe muhtaç insanların hizmet ettiği bir sistem ve tabii ki o sistemi oluşturan yönetim ahalisi. Bir şov programı uğruna savaşması için toplanan gençler, isyanın kıyısında bir halk ve bununla eğlenen lüks düşkünü zenginler… Aslında bunlar seyirciyi derinden etkileyebilecek unsurlar. Neden olmasın dedirtiyor konu okununca, bir ümitle başlıyorsun seyretmeye. Lâkin temasında bu şekilde önemli bir sistem eleştirisi bulundurmasına rağmen bunu beyazperdeye son derece yüzeysel yansıtarak ne yazık ki sınıfta kalıyor. Zengin zümrenin lüks yaşamıyla, halk tabakasının biçare halini son derece sembolik şekilde ortaya koyması etkileyiciliği yok ettiği gibi seyirciyi filmden soğutuyor adeta. İşte bu soğukluk, film boyunca süregeliyor.



Detay kısmına gelince; kitapta bulunan tüm tasvirleri en ince ayrıntısına kadar filme yansıtmanın mümkün olmadığı yadsınamaz bir gerçek. İşte bu sebeple kesilecek kısımların özenle seçilmesi çok önemli. Film; tüketiciye sunulan ilk ürün olarak değerlendirilip, kitaptan bağımsız şekilde seyretmeyi tercih eden müşterilere olayı doğru ve analitik şekilde sunabilecek şekilde çekilmelidir. Seyirci film bittiğinde kafasında soru işaretleri barındırıyorsa kitap başarıyla beyazperdeye aktarılamamış demektir. Bu tuzağa ‘Açlık Oyunları’ sert bir şekilde düşüyor. Anlam veremediğiniz birçok diyalog ve olaylar bütünüyle karşılaşıyorsunuz. İşte bu, filmin ipini tamamen çeken önemli bir ayrıntı haline geliyor.


Yorum Gönder

 
Support : Sitemiz | iY | Facebook Takip
Copyright © 2011. FULL TEK LİNK FİLM - All Rights Reserved
Hazırlıyan By SmuserWebsite Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger