The Hunger Games: Catching Fire






Film Bilgileri

Yönetmen: Francis Lawrence
Oyuncular: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson
Yapım Yılı: 2013
Tür: Aksiyon, Macera, Bilim Kurgu
Süre: 2 Saat 26 Dakika




Suzanne Collins’in distopik Panem ülkesi hikayesini anlattığı çok satan romanından uyarlanan Açlık Oyunları filminin ardından genç isyankar Katniss Everdeen’in mücadelesi serinin ikinci filmi olan Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak ile devam ediyor. İlk filme göre daha karanlık ve cesur fakat politik mesajların duygusal göndermelerin gölgesinde kaldığı Ateşi Yakalamak’ın yeni bir yönetmenin elinde olgunlaşan bir seriye ön ayak olduğunu deneyimlemek hem kitap serisinin hayranları hem de bilim kurgu, fantastik ve politik türlerin sinema takipçileri için hayli olumlu bir gelişme. Daha önce kendini I Am Legend ve Constantine ile kanıtlayan Francis Lawrence, ilk filmin altında imzası bulunan Gary Ross’a göre çok daha akıcı, seyircinin karşısına bir bütün olarak çıkabilen ve doygun bir filmle çıkıyor ve gelecek iki filme olan umutları da arttırıyor -hele ki Collins’in kitaplarının gittikçe vasatlaştığı düşünüldüğünde sinema tarihinde ender rastlanabilecek bir şekilde uyarlama filmin uyarlandığı kaynaktan daha başarılı ve beğenilme oranının yüksek olma ihtimali heyecan verici.



Başkan Snow’a karşı gelerek büyük bir cesaret örneği gösteren Katniss Everdeen, serinin ikinci bölümünde bu yaptıklarının cezasını çekiyor. Sahte bir aşk yaşadığı Peeta ile önce zafer turuna çıkıyor ve bu sırada baskı altında olan mıntıkalarda bir isyanın alevlendiğini fark ediyor. İsyana ön ayak olan ismin kendisi olduğunu çok geçmeden anlıyor. Elbette bunun farkında olan daha önemli bir isim var: Başkan Snow’un kendisi. Başkan, Katniss’e ve ayaklanmaya hazır mıntıkalara en güçlülerin dahi otoriteyi alt edemeyeceğini göstermek için zeka işi bir adım atıyor ve 75. Açlık Oyunları’nda daha önce bu oyunlara katılıp kazanmış isimlerin yarışacağını açıklıyor. Böylece Katniss ve Peeta bir kez daha ölümün kol gezdiği ürkütücü ve tuzaklarla çevrili oyun arenasına dönüyor. Katniss’in bu seferki oyunlarda öncekine göre daha farklı bir sistemin işlediğini ve bu sistemin de asıl düşmanın kim olduğunu anımsatmaya yönelik hareketlendiğini anlaması çok uzun sürmüyor.



İlk filmin üzerinden yalnızca bir sene geçmesine rağmen ana karakterlerin geliştiklerini gözlemlemek mümkün. Karakterine bürünemeyen bir Peeta’yla başlayan yolculuk bu filmde sona eriyor ve Josh Hutcherson Ateşi Yakalamak’ın en dikkat çekici performanslarından birine imza atıyor. Sene başında genç yaşta kazandığı Oscar ödülüyle kariyerini güçlendiren Jennifer Lawrence için de aynı nitelemeyi yapmak pek ala mümkün. Elizabeth Banks ve Stanley Tucci’nin ise filmin iki gizli bombası olduğunu söylemek yalan olmaz. İlk filme göre daha ön planda olan ve bununla uyumlu şekilde performanslarını güçlendiren başarılı oyuncular filme dair söylenebilecek en güzel iltifatları hak ediyor. Ağır toplardan sonuncusu ise dahil olduğu her işe parlaklık katan Philip Seymour Hoffman. Sonraki iki filmde de hikaye için önemli pozisyonlarda göreceğimiz karakterine tam da kafalarda şekillendirilen bir tipleme yaratarak hayat veriyor.



Sonuç olarak Açlık Oyunları serisinin bir sene boyunca merakla beklediğimiz ikinci sürümü olan Ateşi Yakalamak için kıvamı tutturulmuş demek mümkün. Tüm ögeleri birbirini tamamlayan film, türler arası gezinen benzer yapımlar göz önünde bulundurulduğunda rahatlıkla bir bütün olarak değerlendirilebilir. Elbette bunda en büyük katkıyı yönetmen Francis Lawrence yapıyor. Ellerinde yeniden şekillendirdiği seriye tatmin edici bir soluk kazandırmakla kalmıyor, çerezlik olarak değerlendirilebilecek bir film kültünü de bu ithamdan kurtarıcı hamleyi yapıyor.

Yorum Gönder

 
Support : Sitemiz | iY | Facebook Takip
Copyright © 2011. FULL TEK LİNK FİLM - All Rights Reserved
Hazırlıyan By SmuserWebsite Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger